Houten vloer schuren en behandelen

Een houten vloer van goede kwaliteit kan een leven lang meegaan. Hiervoor is het wel belangrijk om de vloer goed te onderhouden. Door een houten vloer te schuren kunt u krassen of zelfs diepe beschadigingen verwijderen. Hierdoor ziet uw vloer er weer uit als nieuw. Wel vraagt iedere vloer weer om een andere aanpak. Dus wilt u zelf aan de slag met uw houten vloer? Lees dan snel verder!

Welke vloeren kunt u schuren?

In principe kunt u iedere houten vloer zelf schuren, met uitzondering van laminaat. Voor u begint, is het wel goed om te weten welke vloer u heeft. Want verschillende soorten vloeren vragen om een verschillende aanpak. Wij zetten de 3 verschillende soorten houten vloeren voor u op een rij en vertellen waar u op moet letten:

  • Zachthouten vloeren, zoals grenen of vuren: dit hout is relatief kwetsbaar, dus werk gelijkmatig om oneffenheden te voorkomen.
  • Lamelparket: deze vloer heeft een toplaag van 4 tot 6 mm. Hierdoor kunt u deze vloer maximaal 3 keer schuren.
  • Massieve parketvloeren: een massieve hardhouten vloer is uitstekend zelf te schuren. U kunt krassen en beschadigingen in de meeste gevallen helemaal wegschuren.

Houten vloer schuren en oliën

Na het schuren is het heel belangrijk om een nieuwe beschermlaag aan te brengen. Dit kan door de vloer te oliën. De olie trekt in het hout en beschermt de vloer van binnenuit. Bovendien kunt u olie krijgen in verschillende tinten, waardoor u de vloer meteen een nieuwe uitstraling kan geven, mocht u dat willen. U kunt de pas geschuurde vloer ook lakken. In dat geval brengt u een beschermende bovenlaag aan op het hout.

Vraag advies bij een vloerenspecialist

Heeft u geen verstand van vloeronderhoud? Dan adviseren we u om eerst naar een specialist bij u in de buurt te gaan om advies in te winnen over het zelf schuren en behandelen van uw houten vloer. U kunt uw vloerrenovatie natuurlijk ook uitbesteden voor een gegarandeerd goed resultaat.