Wat is een lintzaag?

Een lintzaag is een zaag die bestaat uit een eindeloos bandvormig zaagblad dat om de twee wielen van de lintzaag wordt gespannen. Een lintzaag kan enkele meters lang zijn en kan worden gebruikt om verschillende hoeken te zagen, zelfs door heel dik hout. Het meest voor de hand liggende gebruik van de lintzaag is echter het zagen van onregelmatige vormen. Ook wordt een lintzaag gebruikt om houten planken in dunnere stukken of planken te verdelen. Meer weten? We bespreken in dit blog de meest voorkomende vragen over de lintzaag.

Is een lintzaag hetzelfde als een tafelzaag?

Een tafelzaag is een elektrische zaag waarbij een stuk hout of ander voorwerp op een tafelblad ligt en heen en weer wordt bewogen zodat het gezaagd wordt. Een lintzaag wordt ook op een zaagtafel gemonteerd, maar is veel minder massief. In plaats van de ronde stalen plaat met hardmetalen tanden die een tafelzaag kenmerkt, is het lintzaagblad een smalle, flexibele stalen band met tanden die langs één rand gemonteerd zijn. Het is daardoor veel flexibeler, maar ook veiliger om mee te werken.

Waar gebruikt u een lintzaag voor?

Een lintzaag kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Hieronder een aantal mogelijkheden:

  • Het snijden en vormgeven van staal
  • Het zagen van massieve houtsoorten
  • Het creëren van cirkels uit harde materialen
  • In de slagerij voor het snijden van vlees
  • Om houten planken dunner te maken of in te korten

Is een lintzaag gevaarlijk?

De lintzaag wordt algemeen beschouwd als een van de veiligste houtbewerkingsmachines. Het is echter nog steeds een gevaarlijk hulpmiddel dat bij onjuist gebruik aanzienlijk letsel kan veroorzaken. Een tafelzaag daarentegen is veel gevaarlijker. Toch heb je voor een groot verbouwingsproject, bijvoorbeeld een parketvloer leggen, vaak beide middelen nodig. Er zijn bijvoorbeeld dingen die een lintzaag kan doen die een tafelzaag niet kan en andersom.