De juiste ondervloer voor laminaat

Een laminaatvloer is een voordelig, aantrekkelijk en laagdrempelig alternatief voor een echte houten vloer. Laminaatvloeren worden steeds aantrekkelijker omdat de prints op laminaat steeds levensechter worden. Van een afstandje is een laminaatvloer niet meer van een echt houten vloer te onderscheiden. Maar er is wel een groot verschil: een laminaatvloer is zeer kwetsbaar voor kromtrekken en een instabiele ligging van de planken. Met de juiste ondervloer voor laminaat kunt u vele problemen voorkomen.

Laminaat is dun en kwetsbaar

In tegenstelling tot een houten vloer, is een laminaatvloer zeer dun en relatief instabiel. Met de juiste ondervloer onder uw laminaat zorgt u voor een grotere stabiliteit van uw vloer. Bovendien is een goede ondervloer nodig voor extra demping, en om de kwaliteit van de vloer optimaal te houden. Laminaat heeft van zichzelf nauwelijks dempende kwaliteiten. Een goede ondervloer absorbeert geluid, waardoor het lawaai van voetstappen op laminaat enorm wordt beperkt. Met andere woorden: zonder een goede ondervloer ondervloer voelt het laminaat hard aan onder uw voeten, is de akoestiek in de kamer hard en blikkerig, en ontstaan er relatief snel beschadigingen op het laminaat.

Goede redenen voor een ondervloer bij laminaat

In het kort de redenen voor een goede ondervloer bij laminaat op een rijtje:

    • Demping van contactgeluid
    • Tegenhouden van vocht
    • Langere levensduur van het laminaat
    • Dankzij de demping voelt het lopen op laminaat comfortabel
    • Warmte-isolatie (en dus een lagere energierekening!)

Hoe kies ik de juiste ondervloer?

Een goede ondervloer voor laminaat hoeft niet duur te zijn. Ondervloeren zijn over het algemeen gemaakt van eenvoudige materialen en worden op rollen geleverd. De meeste rollen zijn een meter breed en kunnen tot 30 meter ondervloer bevatten. Als u een ondervloer aanschaft op een rol, zorg dan dat de lengte van de rol in ieder geval de lengte van uw kamer heeft. Zo voorkomt u dat u lagen over elkaar heen moet leggen. Het is niet te voorkomen dat er in de breedte stukken zullen overlappen. Om deze stukken op de plaats te houden, kunt u gebruikmaken van de zelfklevende rand op sommige typen ondervloeren, of anders van een goede tape.

Waarom soms geen ondervloer aanbrengen?

Er is laminaat op de markt waarbij de ondervloer al aan de onderkant van het laminaat is gelijmd. Als dat het geval is, hoeft u uiteraard geen extra ondervloer aan te schaffen. Sterker nog: het heeft een averechts effect op de stabiliteit van uw vloer. Zonde van het geld dus!

Kijk goed naar de productspecificaties bij uw ondervloer

Bekijk altijd goed de productspecificaties van de ondervloer die u aanschaft. Legt u de ondervloer op een betonvloer? Leg dan een vochtwerende ondervloer. Daarmee verlengt u de levensduur van uw ondervloer en het laminaat. Legt u de ondervloer op een vloer met vloerverwarming? Kies dan voor een warmtedoorlatende ondervloer met een dampdichte folie.Twijfelt u over de juiste ondervloer voor laminaat? Vraag dan altijd om advies van de vloerspecialist.