4 aandachtspunten bij het kopen van houten vlonderplanken

U staat op het punt om houten vlonderplanken te kopen? Dan snappen wij dat u niet exact weet welke houten vlonderplanken u moet kiezen. Hieronder geven we u vier aandachtspunten waar u moet letten bij het kiezen van houten vlonderplanken. Dat zijn: toepassing, duurzaamheid, eigenschappen en budget.

1. Waarvoor gaat u de houten vlonderplanken gebruiken?

Bij het kiezen van de juiste houten vlonderplanken staat deze vraag natuurlijk voorop. Gaat u vlonderplanken leggen voor intensief gebruik op een overdekte plek? Kies dan voor duurzame hardhouten vlonderplanken. Zijn de vlonderplanken voor gebruik op een dakterras of overdekt balkon? Dan adviseren wij u een lichtere houtsoort, zoals lariks, grenen of vurenhout.

2. Duurzaamheid van de houten vlonderplanken

De duurzaamheid van de houten vlonderplanken heeft in dit geval niet direct betrekking op het milieu. Het heeft betrekking op de duurzaamheidsklasse, ofwel de weerbaarheid. Vlonderplanken van duurzaamheidsklasse zijn bijvoorbeeld minder snel glad dan planken van duurzaamheidsklasse 3 of 4. Deze zijn gevoeliger voor vocht en slaan sneller groen uit. Bovendien ‘werken’ houten vlonderplanken uit duurzaamheidsklasse 1 minder.

3. Eigenschappen van de houten vlonderplanken

Elke houtsoort heeft zijn specifieke kenmerken. De ene houtsoort ‘werkt’ meer dan de andere houtsoort. Dat is belangrijk om te weten als u vlonderplanken met een kliksysteem koopt. Kijk dan ook goed of de vlonderplanken kunstmatig gedroogd zijn. Dan is de meeste werking wel uit de plank en trekt deze niet meer krom. Op de kleur van de houten vlonderplanken hoeft u eigenlijk niet letten. Onder invloed van het weer en de leeftijd worden alle vlonderplanken uiteindelijk grijs. Wel vergrijst de ene houtsoort mooier dan de andere houtsoort. Houtsoorten als Ipé, Padoek, Massaranduba en Bankirai staan bijvoorbeeld bekend om hun mooie vergrijzing.

4. Wat wilt u uitgeven aan houten vlonderplanken

Bij uw keuze voor houten vlonderplanken is het belangrijk dat u vooraf bepaalt wat uw budget hiervoor is. De prijzen van houten vlonderplanken lopen sterk uiteen in alle houtsoorten en duurzaamheidsklassen. Kom dus niet per ongeluk in de verleiding om te kiezen voor te dure houten vlonderplanken.

Hulp bij het kiezen voor de juiste houten vlonderplanken

We hebben niet de illusie dat u na het lezen van dit blog meteen de juiste keuze kunt maken. U moet voor de aanschaf uiteindelijk toch naar een specialist op het gebied van houten vlonderplanken. Zij kunnen u uitstekend bijstaan in uw keuze voor de juiste vlonderplanken.