Verschillende soorten compressoren

Je hebt een nieuwe compressor nodig en bent daarom online op zoek gegaan. Toen was het even schrikken. Er is immers ontzettend veel keuze tussen verschillende compressoren. Hoe weet je nu welke je moet kiezen? Gelukkig schieten wij je te hulp. Wij geven je een aantal punten waar je op moet letten bij het kopen van compressoren, zodat je een model kiest die het beste bij je past!

Waar is hij voor nodig

Ten eerste is het slim om goed voor jezelf na te gaan waar je de compressor precies voor gaat gebruiken. Niet elke compressor is namelijk geschikt om een bepaald type luchtgereedschap aan te drijven. Op basis van de specificaties zoals de luchtopbrengst, het aanzuigvermogen, de maximale luchtdruk en de ketelmaat is het eenvoudiger om een keuze te maken voor de juiste compressor die het gereedschap aan kan drijven. Voor het oppompen van een band heb je bijvoorbeeld niet echt een krachtige compressor nodig, terwijl veel vermogen juist wel nodig is voor het behouden van een langdurige constante luchtstroom wanneer je de compressor gebruikt voor verfspuiten. Dit zorgt namelijk voor een mooi consistent resultaat.

De grote van de ketel

De grootte van de ketelinhoud van de compressor is van belang wanneer je het luchtgereedschap lange tijd wilt gebruiken. Hoe groter de ketel is, des te langer het duurt tot hij onder de minimumdruk komt en de motor aanslaat om de ketel bij te vullen. Dit is erg belangrijk bij verfspuiten, wat eerder al genoemd werd. Dan wil je namelijk een constante druk hebben, wat bij een kleine ketel al snel minder zal worden. De compressor heeft geen kracht meer en kan het gereedschap niet meer aandrijven. Gebruik je de compressor voor verfspuiten, dan zou dit een ongelijk verfresultaat ten gevolge hebben. De compressor geeft namelijk steeds minder druk. Het voordeel van een kleine ketel is dat de compressor veel mobieler is. Een kleine compressorketel is zeer geschikt voor bijvoorbeeld het oppompen van banden.

Wel of niet olievrij

Vervolgens kun je nog rekening houden met de keuze of je een olievrije of een oliegesmeerde compressor aan wilt schaffen. Olievrije compressoren vergen zeer weinig onderhoud en blazen bovendien olievrije lucht uit. Dit maakt ze uitermate geschikt voor het gebruik bij gevoelige apparatuur. Oliegesmeerde compressoren vragen iets meer onderhoud en het kan voorkomen dat de compressor olie gaat lekken. Echter is deze wel veel stiller dan de olievrije variant en bovendien ook een stuk duurzamer.

Accessoires nodig

Koop je een nieuwe compressor, vergeet dan niet dat je daar waarschijnlijk ook accessoires bij nodig zult hebben. Met een compressor zelf kun je namelijk niets. Wanneer je een autoband op wilt pompen, heb je een bandenvulpistool nodig. Wil je verf spuiten, dan moet je ook een verfspuit kopen, enzovoorts. Ook heb je een luchtslang nodig om de compressor met je gereedschap te verbinden. Ten slotte heb je olie en ander gereedschap nodig voor het onderhoud van oliegesmeerde compressoren. Gelukkig kun je deze apparatuur vaak vinden in de speciaalzaak waar je ook de compressors kunt krijgen.

Kies altijd voor een specialist

Het laatste advies dat we je nog mee willen geven is om je materiaal altijd aan te schaffen bij een specialist. Kies producten waar een garantie op zit en die aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Zo kun je nog jarenlang gebruik maken van je compressor!